Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mert a jó sportoló szerény is?!

Kovács
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2021.03.30.
|
„Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység!” Bástya elvtárs a Tanú című filmben gyönyörűen összefoglalta az „átkosban” elfogadott viselkedésformát. Akik abban az időszakban éltek, pontosan tudták, hogyan kellett, hogyan lehetett viselkedni, mit engedhettek meg maguknak, és ez akkor nem azért volt fontos, hogy elnyerjék az emberek szeretetét, megbecsülését, hanem mert a túlélés alapfeltétele volt, hogy beolvadjon az ember a társadalomba, kitűnni csak a munkaversenyben lehetett, de ott is csak a párt engedélyével. A világ nagyot változott, de ma sem nézi mindenki jó szemmel, ha valaki nem szemlesütve jár, és harsányabb, hangosabb az átlagnál.

 

[token global site-name]Király és szolgáló – egyszerre?
 
Pár nappal ezelőtt egy közösségi portálon folytatott beszélgetésben felvetődött néhány sportoló neve, és kiderült, hogy a szimpátia mértéke, de akár a teljesítmény értékelése is nagyban függ attól, hogy az illető a civil életében vagy akár a pályán hogy viselkedik. Nem elég hatalmas gólokat lőni, tegye ezt úgy, hogy közben viselkedjen „természetesen”, azaz ne beszéljen túl választékosan, ne látszódjon, hogy piszok jól keres, és ne állítsa magáról, hogy ő a legjobb a világon.
Legyen hatalmas király, de kifelé mutassa azt, hogy csak egy egyszerű szolgáló. 
Ha szerény és visszafogott, akkor szeretjük, ha pedig nem, akkor még a pályán nyújtott teljesítményét is más szemüvegen keresztül vizsgáljuk. Én sokszor futok bele negatív és nem ritkán sértő „kommentekbe”, amelyek pillanatok alatt kiderítik rólam, hogy „nagyképű és beképzelt” vagyok, amit elértem, azt a szerencsének köszönhetem, és példát vehetnék a nálam ugyan kevesebb eredménnyel rendelkező, de szerényebb ökölvívókról. Mert a jó sportoló, az szerény is.
Én természetesen nem érzem, hogy nagyképű lennék, vagy hogy elszálltam volna magamtól, sem alacsony, sem magas lóra nem szoktam felülni, de azt egyetlen szóval sem állítom, hogy szerény lennék. Nem vagyok az. Nem is akarok szerénynek mutatkozni. Rengeteget dolgoztam, és ha kellett, szenvedtem is azért, hogy ne szerény körülmények között kelljen leélnem az életem, hogy legyen mire büszkének lennem. Miért kellene akkor megjátszanom, mint Monori elvtársnak az Eldorádóban, hogy szürke kis egér vagyok, jelentem tisztelettel!? Senkiből lettem valaki, és ezt nem akarom eltitkolni. A szerénység egyértelműen pozitív jelző, az ellentétpárja pedig nagyon negatív: a beképzelt, az elbizakodott, a gizda és az öntelt mind-mind bántóan rossz véleményt tükröznek. 
Pedig csak az, hogy valaki nem szerény, még nem jelenti automatikusan, hogy az előbb felsorolt negatív tulajdonságok jellemzik, sőt ennek az emberi attitűdnek nincs is objektív mértéke, nem lehet hitelt érdemlően kijelenteni bárkiről, hogy ő bizony nagyképű. Mihez és kihez képest? A többségi társadalom próbál normákat felállítani, ha valaki ebből kilóg, azt hamar megbélyegzik, és a billog egy életre szól. Nagyképű, elszállt magától, pökhendi, és sorolhatnám a negatív jelzőket, amikkel a sportolók vagy közéleti személyiségek találkozhatnak, ha esetleg akár a pályán, akár a civil életben nem viselkednek „hétköznapi” módon, többet engednek meg maguknak, mint az átlag. Ha esetleg nem rejtik véka alá a véleményüket, az pedig egyenesen főben járó bűn. Ha jól megy a soruk, és ezt még meg is mutatják, számíthatnak rá, hogy sok ember csalódni fog bennük.
A nagyvilág szeret rajongani, főleg amíg megvan a „mi kutyánk kölyke” érzés, de egy idő után az irigység már erősebb ingereket teremt, és inkább utáljuk azt, aki kiemelkedett, ráadásul ezt szégyentelenül hirdeti is ezt.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 9/3-as számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum