Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Miért jobb Dárdai Storcknál?

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2017.01.09.
|
Csütörtökön rendezik meg az M4 Sport – Év sportolója gálát, amelyen kiderül, hogy a sportújságíró-szakma mely sportolókat, illetve edzőket látta 2016 legjobbjainak. A díjazottakat még nem ismerjük, még nem gördült fel a függöny a Nemzeti Színházban, de kisebb balhé már most van a szavazás kapcsán.

 

[token global site-name]Egészen konkrétan az év edzője díj miatt van felzúdulás, amióta nyilvánosságra hozták az első három helyezett nevét. (Értelemszerűen közülük kerül majd ki a győztes csütörtökön. ) A legtöbben azt kifogásolják, hogyan fordulhat elő az, hogy a labdarúgó-válogatottal az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményével egy egész ország szívét megdobogtató Bernd Storck lemaradt a dobogóról. 
 
És hogyan járhatott ugyanígy pórul Somogyi Béla is, akinek Kozák Danuta vőlegényeként, születendő gyermekének apjaként, de leginkább edzőjeként elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a kajakkirálynő három olimpiai aranyéremmel a nyakában repült haza Rióból. Az elérhető maximummal és éppen annyival, mint Hosszú Katinka, akinek férj-edzője, Shane Tusup vörös szőnyegen vonult be a top háromba.
 
Oda, ahol a magát magyarnak valló, de magyarul négy évnyi itt tartózkodás után sem beszélő amerikai mellett még a vívásban olimpiai bajnok Szász Emese edzője, Kulcsár Győző és a Herthával a Bundesliga-dobogóért küzdő Dárdai Pál került be az említettek kárára.
 
Ha objektíven és szenvtelenül szavazunk (tehát nem úgy, mint egy ember, hanem úgy, ahogyan egy mesterséges intelligencia tenné), akkor valószínűleg Shane Tusup, Bernd Storck és Somogyi Béla került volna a legjobb háromba az edzők között. Hosszú Katinka páratlan eredményei edzőjét is nemesítik, az ő helye tiszta sor. A Somogyi Béla vs. Kulcsár Győző párbaj eldöntéséhez csak egy mérlegre lenne szükség: a három olimpia arany nyilvánvalóan többet nyom az egynél. Dárdai Pál pedig habár magyar, 2016-ban egyetlen magyar sportolóval sem dolgozott együtt, így közvetlenül a magyar sportot sem szolgálhatta – Bernd Storck éppen ellenkezőleg…
 
De ezekben a szavazással eldőlő díjakban éppen az emberi faktor, a sokszor a száraz tényeket is felülíró szubjektivitás az értékes. Bár elsőre a gépek válasza logikusnak tűnik (a három arany több az egynél), teljesen objektív az sem lehet, mert mi alapján mondjuk azt, hogy Szász Emesének könnyebb dolga volt az egy vívóarannyal, mint Kozák Danutának a három kajakossal? Mi alapján vetünk össze két nagyszerű, ám alapjaiban eltérő teljesítményt?
 
Egyetlen út marad: a szubjektivitás. Az, amivel az Oscar-díjátadón is összehasonlítanak vígjátékot, thrillerrel, katasztrófafilmet kosztümössel. Sokszor csak érzés alapján: tetszett, nem tetszett… 
 
Amikor sportolókról vagy edzőkről szavazunk, a puszta eredmények mellett sokat számít a jelöltek személyisége is. És ez mindig is hozzátartozott ítélethozatalhoz. Puskás Ferencről is legalább annyi, az emberi tulajdonságait méltató sztori kering a világban, mint amennyi arról szól, hogy milyen kivételes labdarúgó volt.
 
Nemcsak edzőkről szavazunk, hanem egyben emberekről is. És így kerek az egész.
 
 
Még nincs értékelve
Archívum