Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Miért lehet jó a válogatott szempontjából, hogy Kádár Kínába igazolt?

Bogáth Patrik
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.03.03.
|
Könnyű most pálcát törni Kádár Tamás felett. Miközben a magyar labdarúgó-válogatott az év mérkőzésére, mérkőzéseire, azaz a március végi Európa-bajnoki pótselejtezőkre készül, a csapat legrutinosabb védője Kínába igazolt. Igen, a koronavírus-járvány kiindulópontjába, így erősen megkérdőjeleződik a válogatottbeli szereplése a fontos meccseken. Mielőtt azonban haszonlesőnek neveznénk, akinek a bankszámlája fontosabb a piros-fehér-zöld színeknél, érdemes jobban megvizsgálni a helyzetét.

 

[token global site-name]Ha valaki Európából Kínába igazol, annak általában egyetlen nyomós érve van erre: a pénz. Nem véletlen, hogy Kádár Tamásnál sokkal nagyobb nevű sztárok is futballoznak az ázsiai országban, ahol képesek kifizetni a topbajnokságokban megkereshető összegek többszörösét is azért, hogy emeljék a Super League színvonalát. Nem véletlen, hogy az európai topcsapatok rendszeresen turnéznak Kínában edzőtáborok és bemutatómeccsek formájában, hiszen az országban imádják a futballt, és a több mint egymilliárd ember óriási piacot jelent. Ezt az elmúlt években felismerték Kínában is, ezért úgy döntöttek, hogy inkább elhozzák maguknak az európai foci színe-javát.
 
Jelenleg a kínai élvonalban olyan jó nevű játékosok szaladgálnak a pályán, mint a brazil válogatott Oscar, Paulinho és Hulk, az olasz válogatott Stephan El Shaarawy, vagy a Napoliban Diego Maradona gólrekordját megdöntő Marek Hamsík. Ami azt illeti, Kádárnak sem voltak még olyan neves csapattársai sem Angliában szárnyait bontogató fiatalként a Newcastle Unitedben, sem legutóbbi klubjában, a Dinamo Kijevben, mint most a Santung Lunenben lesznek. A belga válogatottal vb-bronzérmes Marouane Fellainivel és a hússzoros olasz válogatott – nem mellesleg a magyar barátnőjével rendre büszkélkedő – Graziano Pellével is passzolgathat majd a magyar védő.
 
Pénzügyileg biztosan nem jár rosszul Kádár, de az iménti felsorolásból látszik, hogy szakmailag sem feltétlenül kerül gyengébb bajnokságba, mint amilyen az ukrán volt eddigi állomáshelyén. Aggodalomra nem is a Super League-szerződés ad okot, hanem a Kínában tomboló koronavírus-járvány, amely miatt egyáltalán nem biztos, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány be meri hívni a Bulgária elleni létfontosságú ütközetre. Láthatjuk, hogy a vírus közvetlen ráhatással van a sportvilágra, a MotoGP első fordulóját elhalasztották és a Serie A-ban is már a második csonka fordulót rendezték meg rengeteg lefújt meccsel miatta.
 
Ráadásul Kínában egyébként is szünetel a bajnokság a koronavírus miatt, jelenlegi állás szerint március közepéig biztosan nem rendeznek mérkőzéseket. Tehát ha Kádár válogatottba való hazarendelése biztonságos is lenne, várhatóan akkor sem lesz formában a fontos Eb-selejtezőkre. Ez pedig nagyon nagy baj, hiszen az 57 fellépésével ő a nemzeti csapat legrutinosabb tagja a védelemben, nemrég még csapatkapitány is volt, ráadásul a hátsó alakzat másik kulcsfigurája, az RB Leipzigben futballozó Willi Orbán biztosan nem játszhat sérülés miatt.
 
Nem a legjobb előjelek, de Kádár szempontjából, és furcsamód, a válogatott szempontjából is a legjobb döntés született. Az ugyanis egyértelmű volt, hogy a Dinamo Kijevben sem játszott volna több meccset, miután összeveszett a csapat edzőjével, aki ezért a 17-18 évesekből álló második keretbe száműzte. Ha marad Kijevben, várhatóan egész tavasszal nem futballozott volna, és mivel Európában már sehol sem tart az átigazolási időszak, a nyári Európa-bajnokságig menekülő útvonal sem volt ebből a helyzetből. Kínában legalább arra van esély, hogy előbb-utóbb újraindul a bajnokság, játékba kerül, így a nyáron újra segítségére lehet a válogatottnak.
 
Már csak valahogy ki kellene jutni az Eb-re… 
 
Még nincs értékelve
Archívum