Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mindenki más jó fej?

Rácz Félix és a boksz pedig elválaszthatatlanok
dr. Szász Adrián
|
archív
|
2018.01.16.
|
Lassan negyedszázada, hogy Rácz Félix bokszmenedzser először – 1993. március 25-én, Szekszárdon, húszévesen, akkor még édesapjával közösen – ökölvívógálát szervezett. Ma már nem izgul annyira, mint akkor; az évek meghozták a rutinját. Pedig a Felix Promotion tulajdonosa korántsem megy tutira a mérkőzések lekötésével, „tutistáknak” másokat nevez… Kevés barátja van, mindjárt elárulja, miért. Közben imádja az életét: a családját, a körülményeket, amelyeket teremtett, és a hobbiját, amit vég nélkül szeret.

 

[token global site-name]A 2017-es évet záró Felix Promotion-gála a magyar profiboksz új generációját helyezte előtérbe. Milyen ez a – Bacskai Balázs, Berki Ferenc, Egedi Renátó, Szellő Imre, Törteli Balázs – fémjelezte garnitúra az ezredforduló utáni Felix-es csapathoz képest? Lehet közülük valaki világbajnok?   
 
Azt nem tudom megmondani, kiből lesz világbajnok, azt viszont határozottan igen, hogy kiből nem lesz soha semmilyen bajnok… Egy dolog mindenképp kiemelendő: a személyiségük, mert szerintem az a mai generációnak színesebb. Az persze, hogy ilyenek, nagymértékben a közösségi felületeknek és az egyéb platformoknak is köszönhető. Egyértelműen szélesebb körben tudják magukat megismertetni, mint anno például Nagy Jani vagy Kovács Attila.
 
Dinnye, papaya, kóklerek
 
Aszerint lehet-e differenciálni a mostaniak között, hogy kinek melyik az a tulajdonsága, amely miatt Rácz Félix felfigyelt rá, amelynél fogva az illető a jövőben is kiemelkedhet?
 
Mindegyik versenyzőmet más miatt kedvelem. Az egyik kommunikatív, a másik nyersebb, esetleg érdeklődőbb. Nagyon fontos a kémia. Olyannal nehezen tudok együtt dolgozni ezen a területen, akivel nem rezgünk együtt. Lényeges, hogy megbízzon bennem vakon, ha kell; ez ugyanakkor teher is, hiszen nem hibázhatok. Mert egyrészt az ő bőrére megy a játék, másrészt a hibám automatikusan bizalomvesztéssel járna. A sportoló szakmai tudása és személyisége számomra együtt egy csomag. Hiába szimpatikus valaki, ha értékelhetetlen a szorítóban nyújtott teljesítménye, és fordítva. Lehet valaki rendkívül tehetséges, ha nem kommunikatív, a közönség nem lesz rá kíváncsi. Inkább mindkét képessége közelítsen meg hetven-nyolcvan százalékot, minthogy az egyik oldala százszázalékos, a másik nullához közeli legyen. 
 
De lehetséges-e például Bacskai Balázsból ma hasonló „sztárt” faragni, mint anno Nagy „Csonttörő” Jánosból?   
  
„Benji” amatőr múltja érmekkel dekoráltabb, mint Jánosé volt, de nem szerencsés párhuzamot vonni kettejük között. A profi hozzáállás mindkettőjükben megvan, megvolt. Ha egymás mellé raknám őket, az olyan volna, mintha a dinnyét a papayával hasonlítanám össze. Stílusban és súlycsoportban is más a két srác. És amit még fontos megjegyezni: mások az eszközeink. Akkor egy kereskedelmi csatornán – a TV2-n – voltunk láthatók, most egy tematikus csatornán – az M4 Sporton – futunk, ezért nehezebb elérni azt a fajta „sztárságot”. Minden idők legmagasabb magyar érdekeltségű ökölvívó meccses nézettségét a Nagy János–Julio Pablo Chacón mérkőzés hozta – és azóta is tartja a rekordot – 3,2 millió nézővel. Erre a mai napig nagyon büszke vagyok, hiszen szervezőként nekem ez hozta meg az igazi áttörést! 2017-ből soroljon fel olyan műsorokat, amelyek elérték, mondjuk, csak a két és fél milliós nézettséget! Szerintem nincs nagyon ilyen, vagy ha mégis, akkor azokat egy kezemen meg tudom számolni. A kisebb csatornák – NatGeo, Spektrum, MTV és a többi – ma egyenként elszippantanak 50-100 ezer nézőt. Akkor volt M1, M2, Duna, RTL, TV2, és nagyjából ennyi. Kis túlzással öt-hat érdekes csatorna, míg ma van vagy ötven-hatvan…
 
A nézők ráadásul még kritikusabbak is, hiszen az akkori nagy nézettségű közvetítések úgymond kineveltek egy, az ökölvíváshoz jobban értő réteget.
 
Így van, az M4 Sportot ez a réteg nézi. Aki odakapcsol, az jó eséllyel tudja, miben különbözik az amatőr és a profi ökölvívás, s különbséget tud tenni a felütés meg a horog között is…
 
Az alatt mit ért – hiszen ezt is szokta hangoztatni –, hogy a menedzseri szakma igencsak felhígult, sok a kókler?
 
Olyan emberek is elkezdtek tevékenykedni a szakmában, akik csak a bevételi forrást látják benne. Sokszor látok remek képességű bokszolókat, akik azért nem tudnak kibontakozni, mert hosszútávú szerződést írtak alá egy kóklerrel, aki a szuggesztivitása révén meggyőzte őket, hogy ő a világ elsőszámú promotere. Mire kiderül, hogy nem az, már kárba ment egy fontos időszak a pályafutásukból, és nehéz az illetőtől megszabadulni. Ha menedzselésről beszélünk, azt is el kell mondjam, hogy sok sportoló tévesen értelmezi a menedzselés szót. Úgy hiszik, a menedzselés abból áll, hogy sohasem méretik meg őket, hanem sorban csak sima meccseket kapnak. A menedzselés ezzel szemben azt jelenti, hogy a fokozatosság elvét betartva építjük a sportolóink szakmai karrierjét, és nem azt, hogy a necces mérkőzéseket kihagyjuk… A mai nézők már amúgy sem kíváncsiak lefutott meccsekre. A kiegyensúlyozott, kétesélyes csatákat szeretik. Természetesen bánt, ha esetleg valamelyik védencem kikap, de a sportban van ilyen, levonjuk a konzekvenciákat és megyünk tovább. Legutóbb egy másik istálló sráca jobb volt a mi srácunknál, és megnyerte a magyar bajnoki címet pontozással. Egy másik fiunk pedig nagy adok-kapokban döntetlenezett itthon egy marokkóival. Kihozhatták volna a hazai sportolót győztesnek, de akkor meg jogosan mondanák, hogy itt is az történik, ami más országokban… Úgy gondolom, fairnek kell lenni, mert bár kicsit elcsépelt a mondat, de azt kapod, amit adsz.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 6/1-es számában olvasható.
 
 
 
Még nincs értékelve
Archívum