Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

MINDIG ÉS ÖRÖKKÉ: KÉSELY AJNA

dr. Borbély Zoltán
|
Vidovics Ferenc
|
2019.06.19.
|
„Forever and Ever” – szólt Demis Roussos világhírű dala 1973-ban, amikor még Késely Ajna szülei is csak gyermekek lehettek. Az idén szeptemberig kiskorú, nagy versenyző keresztneve finn eredetű, jelentése „mindig”, testvére Arina. Bár a család neve régi nemesi eredetű, a lányokat különleges névvel jutalmazták. Ajna és Késely, egy finn és egy ősmagyar név. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a 2018-as junior Európa-bajnokságot Helsinkiben rendezték, ahol Ajna a 400, a 800 és az 1500 méteres gyorsúszásban is aranyérmes lett, a 400 vegyes és a 4x200-as gyorsváltó tagjaként pedig megvédte címét. A háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt Európa-bajnok úszóval beszélgettünk egy hódmezővásárhelyi edzőtáborozás kellős közepén, a vacsora után, fagyiról, a miatta 60 kilót fogyó mesteredzőről és példaképéről, lelki társáról, Egerszegi Krisztináról, akinek a rekordját is megdöntötte!

 

[token global site-name]– Amíg nem vagy nagykorú, azaz 2019. szeptember tizedikéig, addig tegeződhetünk?
– Persze! Szerintem, utána is!
– Tudod, hogy az edződ mennyit fogyott miattad?
– Fúúú! Azt hiszem, hogy hatvan kilót! Azóta sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, de azért nyilván nálunk is vannak labilisabb időszakok. Az „előző énje”, ha szabad ezt mondanom, sokkal idegesebb, feszültebb volt, amióta lefogyott, sokkal boldogabb, aktívabb, sportosabb, nemcsak ül a székében, és onnan vezényli le az edzést, hanem ott sétál közvetlen mellettünk, és segít, ha kell. Jelenleg egy háromhetes edzőtáborban vagyunk itt, Hódmezővásárhelyen, majd Franciaországban és Rómában lesz versenyünk, amelyek célja, a minél biztatóbb visszajelzés a világbajnokságra, amit Észak-Koreában rendeznek és ahol célom a korábbi 400 gyorson elért 6. és az 1500 gyorson elért 8. hely felülmúlása!
– Mit jelent neked a nagykorúság?
– Azt, hogy idén leszek 18 éves, de még mindig nagyon kicsinek érzem magam, még inkább gyereknek, pedig már sokszor kellene felnőttként viselkednem, de én még mindig a szüleimhez vagy Gyuri bácsihoz fordulok ilyenkor. Az az igazság, ha belegondolok, nagyon korán fel kellett, hogy nőjek…
 
Finn keresztnévvel, magyar szívvel
 
– Csak nem valami trauma, vagy valami más tett felnőtté?
– Amikor 12 évesen egy háromhetes külföldi edzőtáborban kellett lennem, távol a szüleimtől, azt komolyan fel kellett dolgoznom. Ha belegondolok, hogy a húgom, Arina most tizenkét éves…
– Mit tudunk a „hugiról”?
– Négy éve van velünk, jólesik, amikor egy nehéz nap után egyből ott van és rám ugrik, üdvözöl, megnyal, csak meg kell simogatni, és puszit ad!
– Bocs, de biztos, hogy a „hugiról”, Arináról beszélünk?
– Dehogy! „Hubiról”, a kiskutyámról, azaz Hubertusról, az a beceneve, hogy „Hubi”, bocsánat, félrehallottam! Hubi, egy shar pei, tudod, az a kis gyűrött fejű, masszív, barna színű kutya…
– És a hugggi?
– A „hugi”, azaz a húgom, Arina, neki nincs gyűrött feje, viszont nagyon okos, annak ellenére, hogy már hetedik osztályos, és soha nem láttam tanulni! Nagyon jó testvérek vagyunk, de a jó kapcsolat „jegyében”, rengeteget veszekszünk is. Arinának nagyon jó meglátásai vannak, és mindig fején találja a szöget, még akkor is, ha a szókimondása gyakran bántó, viszont mindig találó. Sokszor beszél vissza, felesel, amit a család legkisebb tagjától nehezen viselek!
– Ajna, Arina – érdekes nevek. Hogyan választották a szüleitek?
– Egyik ismerősünk lányát hívták Arinának, az Ajnát pedig apukám találta valahol, de anya mindig Evelinnek akart hívni, eredetileg Késely Evelin Ajna voltam, aztán cseréltük meg a két keresztnevemet.
– Azt tudod, hogy a neved finn eredetű, és a jelentése: „mindig”?
– Tényleg? Ezt nem tudtam! Most, hogy így mondod, amikor Helsinkiben voltunk a junior Európa-bajnokságon, valaki mondta is, hogy finn nevem van, de ennél többet nem, viszont nagyon aranyosak, kedvesek és segítőkészek voltak velem.
– Élnél Finnországban?
– Ahol voltunk, Helsinkiben, ott szívesen éldegélnék, de soha nem élnék máshol, mint Magyarországon! Én mindig biztos helynek éreztem Magyarországot, sosem gondoltam bele, hogy máshol kellene élnem, mert nekem ez a hazám, és talán ezt hívják hazafiságnak…
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 7/6-os számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum