Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mindig magasabbra!

Sergei Rebrov: Azért jöttem ide, hogy a nemzetközi kupára készítsem fel a csapatot
Kovács
|
S.G.
|
2019.05.22.
|
A Ferencvárosi Torna Club, a Fradi – annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben is rengeteg sikert ért el, sok-sok kupagyőzelem és magyar bajnoki cím áll a csapat mögött –, állandó edzőproblémával küszködött. Craig Short, Prukner László, Ricardo Moniz, Thomas Doll sem tudta átlépni azt a vonalat, amit a szurkolók joggal várnak el a rekordbajnok egyesülettől. A Fradinak nem elég megnyerni a bajnokságot, nemzetközi mezőnyben is ott a helye. Az elvárás minimum az Európa Liga-, de inkább BL-csoportkörbe jutni. A feladat nagyságrendekkel nehezebb, mint 25 évvel ezelőtt, amikor a Novák Dezső által irányított, szinte csak magyar játékosokból álló Fradi bejutott a BL csoportkörébe, sőt ott még gyönyörű játékkal győzni is tudott. Hiába nyert kupát, hiába nyert magyar bajnoki címet, Thomas Doll háromszori nekifutásra sem tudta abszolválni a selejtezőkört, így várható volt, hogy új edzőt keresnek a feladatra. Sergei Rebrovról, mint edzőről – annak ellenére, hogy kiváló játékos volt, az ukrán labdarúgás élő legendája –, valljuk be őszintén, keveset tudtunk, pedig a kijevi Dinamoval sikerült megtörnie a donyeckiek egyeduralmát, sőt, a nemzetközi kupákban is remekül szerepeltek.
[token global site-name]– Miért pont a Fradi?
– Magyarországgal, a magyarokkal mindig jó volt a viszonyom, többek között a menedzserem is magyar származású, és ő hozta létre a kapcsolatot köztem és az FTC vezetői között. Olyan csapatban tudok csak dolgozni, ahol többet akarnak, mint ahol jelenleg állnak, ahol világos és egyértelmű célkitűzések vannak, és nem elégednek meg a hazai sikerekkel. A Fradi egy ilyen csapat.
– Jól hangzó ars poetica, emiatt a győzelmi vágy miatt lett labdarúgó?
– Nem, de természetesen mindig fontos volt számomra, hogy a maximumot hozzam ki magamból. Már egész fiatalon is csak a labdarúgás érdekelt, de nem készültem profi karrierre, egyszerűen imádtam rúgni a bőrt a társakkal.
 
Csak a labda!
 
– Nehéz is lett volna profi karrierről álmodni az egykori Szovjetunióban.
– Gorlovka egy nagyon híres ipari város volt a Szovjetunióban, de valóban nem nyújtotta lehetőségek tárházát az embernek. De nekem nem is volt szükségem másra, csak a labdára. Tehetséges játékosnak számítottam, és szerencsére jó edzőkkel találkoztam, akik segítettek nekem kihozni magamból a maximumot.
– A legnagyobb név az edzők között minden bizonnyal Lobanovszkij, aki mind az orosz válogatottal, mind pedig a Kijevvel hatalmas sikereket ért el. Miatta ment a Dinamóhoz?
– Abban az időben mindenki a Dinamóhoz akart menni, egyértelműen a legkiemelkedőbb csapat volt egy csodálatos edzővel, akitől rengeteget lehetett tanulni. Én mindig is a legtöbbet akartam kihozni magamból, és erre a Kijevben minden lehetőség adott volt.
– Miért emelkedett ki ennyire a kijevi csapat a többi közül, hogy tudott szinte csak egykori szovjet játékosokkal felállva a világ élvonalába kerülni?
– Azért tegyük gyorsan hozzá, az egykori Szovjetunió utánpótlás-rendszere hihetetlen mennyiségben ontotta a fiatal tehetséges labdarúgókat, akik közül mind elérhető volt a Dinamo számára. Óriási élmény volt közöttük, velük játszani, igazi csapatot alkotni.
 
Még nincs értékelve
Archívum