Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Minek a feszkó, nem igaz?

B.P.
|
mtkbudapest.hu
|
2019.03.11.
|
Megtörtént az ötödik edzőváltás az NB I jelenlegi szezonjában: Kondás Elemér (Kisvárda), Thomas Doll (Ferencváros), Michal Hipp (Haladás) és Benczés Miklós (Puskás Akadémia) után legutóbb Feczkó Tamás kezébe nyomtak felmondólevelet az MTK-nál. Minderre a kék-fehérek Fradi elleni 3–1-es veresége után került sor, és akár még azt is mondhatnánk, hogy szakmailag indokolt döntés született, hiszen az MTK a legutóbbi négy fordulóban mindössze egy pontot szerzett. Ilyen alapon persze lehet, hogy Sir Alex Ferguson is csak néhány hónapig lett volna a Manchester United edzője, nem pedig 27 évig…

 

[token global site-name]Még véletlenül sem szeretnénk a kispadról felállított Feczkót a skót edzőlegendához hasonlítani (mondjuk az MTK sem egy Manchester United), de a jelenség mindenesetre érdekes, hogy milyen gyorsan és könnyedén elfogyott körülötte a levegő a Hidegkuti-stadionban. 2017-ben vette át a másodosztályba éppen kieső csapat irányítását, amelyet rögtön visszajuttatott az élvonalba az NB II bajnokcsapataként, a 38-ból 26 mérkőzést megnyerve. Ezután ragyogóan rajtolt az élvonalban: az első hat fordulóban négy győzelmet aratott, és az ősz közepén is még dobogóesélyesként tartottuk számon az újoncot.
 
Ki hitte volna akkor, hogy Feczkó Tamást még a szezon vége előtt kirúghatják? Tény, hogy azóta visszaesett az együttes teljesítménye, de elnézve a keret erősségét (a Transfermarkt adatai alapján a 12-ből a 10. legolcsóbb húsból főznek az MTK-nál…), egyértelműen kijelenthető, hogy Feczkó az ősszel erőn felül teljesített a csapatával, amely mostanra kezd a reális helyére kerülni. Ami azt jelenti, hogy jelen pillanatban ugyan már csak hat pontra van a kieséstől, de ugyanúgy hat pontra a dobogó harmadik fokától is – tökéletes középcsapatként. Újonctól nem szokás ennél sokkal többet elvárni.
 
„Nem futottam be első osztályú labdarúgó karriert, ezért az átlagosnál több erőfeszítést kellett tennem azért, hogy elismerjék a munkámat” – mondta még a Balmazújváros edzőjeként, amikor 2017-ben felvitte a gárdát az NB I-be, de oda már nem követte, mert elfogadta az MTK ajánlatát, hogy aztán egy évvel később a fővárosiakkal váljon élvonalbeli edzővé. Elnézve, hogy volt válogatott labdarúgók, hányszor kapják meg újra és újra az esélyt NB I-es kispadokon jelentősebb eredmények nélkül, szemet szúr, hogy van itt egy névtelen, de eddig sokat bizonyító edző, akit az első adandó alkalommal lapátra tesznek.
 
A futballvilág változik, egyre több példa van arra, hogy ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kellett előtte versenylónak lennie. Jürgen Klopp, José Mourinho, Thomas Tuchel vagy Julian Nagelsmann egyike sem volt nagynevű labdarúgó, ma mégis a világ legjobb edzői között tartjuk számon őket. Futballistának születni kell, edzőnek viszont tanulni. Itthon ezt még nem érti a közeg.
 
És amíg így marad, addig minek Feczkó, nem igaz?
 
Még nincs értékelve
Archívum