Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nyolc hónappal később

B. P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2019.10.08.
|
Kijelölték az eredetileg augusztus 4-én esedékes, de elhalasztott Ferencváros–Debrecen NB I-es mérkőzés új dátumát: 2020. április 7-e. Igen, több mint nyolc hónappal később játsszák majd le a zöld-fehérek Valletta elleni Bajnokok Ligája-selejtezője miatt elnapolt meccset. Furcsának furcsa, mielőtt azonban reflexből verbális golyózáport zúdítunk a magyar futballra, nem árt kicsit körbenézni, máshol hogyan csinálják.

 

[token global site-name]Amikor évről évre jönnek az elhalasztott NB I-es meccsek, hogy a nemzetközi kupákban szereplő csapataink minél több eséllyel vegyék fel a harcot, általános megjegyzés, hogy ez csak a magyar futballban jellemző pipiskedés. Merthogy külföldön azt vallják, a futballista futballozzon, lehetőleg minél gyakrabban és minél többet. Ezzel ellentétben a magyar csapatok rendre halasztgatnak, hogy kipihenten várják a „sorsdöntő” mérkőzéseket. Botrány! Csakhogy van itt valami, ami ellentmond mindennek: a Ferencváros esete nemzetközi viszonylatban sem egyedi.
 
A kisebb futballnemzetekben, mint amilyen a magyar, ahol örülnek, ha évente egy csapat valahogyan bejut valamelyik nemzetközi kupa csoportkörébe, nagyon is jellemző megoldás, hogy a fontos selejtezők előtt elhalasztják a bajnokikat. Csak néhány példa. A Fradi által kiejtett litván Suduva múlt héten pótolta be a 20. fordulóból a nemzetközi szereplés miatt elhalasztott meccsét. A ciprusi Apollón ugyanezt tette, a lengyel Legia Warszawa is, a szerb Partizan Beograd is, de még a három holland kirakatcsapat, az Ajax, a PSV és a Feyenoord is. 
 
Van még tovább: Szerbiában a Crvena Zvezdának is van elmaradt találkozója, amelynek még az új időpontját sem jelölték ki, a Fradit elintéző horvát Dinamo Zagrebnek úgyszintén – ők decemberben, négy hónappal az eredeti dátum után pótolják majd.
 
Tisztán látszik, hogy azokban az országokban, ahol egy-egy klub sikeres nemzetközi szereplése szinte létkérdés az egész nemzet futballjának szempontjából, rendszeres és bevett gyakorlat a meccshalasztás. Szó sincs róla, hogy ez magyar találmány vagy a magyar klubok kényelmes megoldása volna. Ráadásul ahogy tavaly a Fehérvár, úgy idén a Ferencváros esetében is bejött, hiszen egymás után két évben van magyar klub az Európa-liga csoportkörében. Lehet, hogy enélkül is sikerült volna, de az is lehet, hogy nem… 
 
Mindenesetre mielőtt külföldi példákkal dobálózva ekézzük a magyar focit, nem árt kicsit megvizsgálni, hogy valójában milyenek azok a külföldi példák. Jelen esetben ugyanis nem cáfolják, hanem inkább alátámasztják a meccshalasztások létjogosultságát.
 
Még nincs értékelve
Archívum