Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ökölre ment két bokszrégió

A felek nem a ringben, hanem a köteleken kívül vívnak komoly csatát
Presztízs Sport T.N.
|
dtv.hu-boxtrainer.hu
|
2016.09.08.
|
Kisebbfajta botrány van kialakulóban az ökölvívóknál, ugyanis az Észak-Magyarországi Tigrisek ökölvívó csapata nem jelent meg vasárnap Hajdúhadházon, a régiós csapatbajnokin. Mint azt a DVSC honlapja írja, a vendégek csupán egy sms-ben elküldött „Nem” szócskával üzenték meg, hogy nem lesznek ott a viadalon.

 

A versenyt szervező Észak-alföldi Tornádót nagyon kellemetlenül érintette a Tigrisek visszalépése, hiszen egy ilyen rendezvény nem kevés költséggel jár (terembérlés, a ring összeszerelése illetve szállítása, a versenyzők és az edzők utaztatása, étkeztetés, a bírók díjazása, stb). Emellett erkölcstelennek, tiszteletlennek és sportszerűtlennek is tartják a lépést a rendezők a trénerekkel és a versenyzőkkel szemben, amely káros hatással van az ökölvívásra.
A rendező régió végül rögtönzött pofonpartit tartott, hogy ne maradjanak a résztvevők bokszverseny nélkül.
 
[token global site-name]Atrocitás érte
Megkérdeztük mindkét oldal képviselőjét, azonban, talán nem meglepő módon, mindkét fél a másikat hibáztatja a kialakult helyzetért.
A DVSC vezetőedzője, Salánki László egy májusi versenyre vezeti vissza a történteket. 
- A régió vezetőedzőjével, Dorkó Péterrel támadt egy nézeteltérésünk a Bornemissza Emlékversenyen tavasszal. Szerettem volna, ha az ő versenyzője előttem mérlegel a mérkőzés reggelén - úgy véltem, nem stimmel valami a súlyával -, míg az én bokszolóm mérlegeljen le az ő szeme láttára. Normális hangnemben kértem ezt tőle, ő azonban alpári módon küldött el engem. Erre a zsűrielnökhöz fordultam és kértem tőle, hogy 46 kg-ban szeretnék egy közös mérlegelést kérni. Ekkor Dorkó Péter odalépett és ököllel az asztalra csapott, az ütés húsz centire húzott el a fejem mellett. Számon kértem rajta ezt a viselkedést, de ő továbbra is szidalmazott engem. Másnap a közös mérlegelés nem történt meg, holott én ott voltam. A csb-re rátérve, úgy volt, hogy egy hónappal korábban lesz a verseny, de különböző okok miatt elhalasztottuk szeptember 4-re, ebbe Dorkó Péter is belement, ezt e-mailekkel is tudjuk bizonyítani. Semmiképpen sem akartam, hogy folytatása legyen a májusi incidensnek, ezért nem volt szándékomban visszatérni házigazdaként erre a hadházi versenyen. A szövetség kirendelte a bírókat, Dorkó Péter pedig a visszalépés óta arra hivatkozik e-mailjeiben, hogy a Debrecen olyan bírói kart kért a versenyre, amelyben két hazai illetőségű mérkőzés vezető is volt, a két máshonnan érkező mellett. Ez nem felel meg a valóságnak, mert a csb-kre a Magyar Ökölvívó Szövetségnek a főbírója rendeli ki a bokszbírákat. Hozzáteszem, hogy náluk, a márciusi, miskolci versenyen három hazai bíró felügyelte a meccseket, Oláh Eszter, Molnár Gábor, Nagy Ferenc. Szerintem ennek az ügynek még lesz folytatása a szövetségben.
 
[token global site-name]Elégtelen feltételek
Dorkó Péter egészen másként emlékszik vissza a történtekre. – Véleményem szerint ez kissé fel van fújva, az egész nem érdemel ekkora nyilvánosságot. Annak mélyebbre nyúló okai vannak, hogy nem mentünk el Hadházra vasárnap. Itt egy több évre visszamenő, a DVSC vezetőedzőjének a felénk érzett ellenszenvéről van szó. Bármilyen versenyen megjelenünk, ott állandóan velünk foglalkozik, pocskondiázza a versenyzőinket, ezért nem járunk Debrecenbe pofonpartikra, pedig korábban gyakran vettünk részt ilyen versenyeken. Másfél éve kihagyjuk az ottani versenyeket és nem is fogunk menni soha többé addig, amíg ez a vezetőedző van a DVSC-nél. Nekünk nem a klubvezetéssel van problémánk, hanem az edzővel. Állandóan megkaptuk tőle, hogy az Eger csal, én csalok. Azonban ha valaki csalást kiált, akkor fokozottan kell vigyáznia, hogy ne tudják ugyanezzel vádolni. A versenyzőink eredményességének a védelme miatt nem mentünk el a csb-re, ezt a döntést egy személyben hoztam meg. Nem éreztem biztosítottnak azokat a feltételeket, amelyeket a versenykiírás megkövetel. A legalapvetőbb, hogy ha van egy verseny, azt bejelentem az ökölvívó-szövetség felé, még ha változtatnak is az eredeti időponton. Azt is jelenteniük kellett volna, hogy miért halasztanak és melyik az új dátum. Egyébként tudni kell, hogy helyi bírók mondják vissza a versenyeiken való részvételt, mert nem akarnak együtt dolgozni velük. El kellett halasztani a viadalt, változott a mérlegelés időpontja is, ezt be kellett volna jelenteniük – mondta Dorkó Péter, aki maga is rábólintott a halasztásra. – Persze, elfogadtuk az új időpontot. Az első mérkőzésre kijelölt hat vezető- és pontozóbíró közül öt helyi volt. Ötből négy visszamondta a fellépést. A versenykiírás kimondja, a zsűri lehet helyi, de a vezetőbíróknak más régiókból kell érkezniük. Azonban úgy alakult ki a szokás, hogy egy hazai, egy vendég és három más régióból való bíró alkothatja a zsűrit. A második időpontra kijelölt találkozón ugyanazok a bírók kaptak küldést, akik az első meccsre voltak kijelölve, ám közülük többen is visszamondták a részvételt. Ha három semleges szakember jelen lett volna szeptember 4-én, akkor lebokszoltuk volna a meccset, de ez sem valósult meg. Ráadásul olyan bíró is be volt nevezve, aki korábban a DVSC edzője volt, Rácsai András, ő nem vett részt a továbbképzésen. Egy érzelmileg nem független, jogosultsággal nem rendelkező bíró. Egyedül a Debrecen az, amely klub nem tartja be a versenykiírásban foglaltakat – mondta az egri bokszedző.
A Bornemissza-verseny kapcsán így nyilatkozott Dorkó Péter: – Nem ott kezdődött ez, én évek óta megkapom Salánki Lászlótól, hogy csalok. Neki meggyőződése, hogy mivel én eredményes bíró voltam, nekem segítenek a bírák. Pedig ugyanúgy nem segítenek, ahogyan neki sem. De érdekes módon, az ország más pontjairól nem szívesen mennek el Debrecenbe bíráskodni, sőt, az ottani régió bírói is rendre lemondják a versenyeket. Mindenesetre bemegyek a szövetségbe és leteszek egy tíz oldalas dokumentumot, mellékelve a bíróküldésekről szóló értesítéseket. A csapat készen állt a hadházi versenyre, de mivel nem történt semmilyen változás péntek estig, úgy gondoltam, akkor ezt a versenyt kihagyjuk és nem tesszük ki a gyerekeket az esetleges kellemetlenségeknek – fogalmazott az egri bokszvezető.  
Az ügy rég túlmutat a sporton, hogy pontosan mi történt, s kinek van igaza, azt nem a mi tisztünk eldönteni, hanem a szövetségnek kell felmérnie.   
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 értékelés alapján)
Archívum