Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Olimpia, gyászreakció és a csúf igazság

Bogáth Patrik
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.03.30.
|
Múlt héten jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a tokiói olimpia megrendezését. „Ez egy olyan helyzet, amely még sohasem fordult elő az újkori sport történetében. El kell telnie pár napnak, amíg a gyászreakció lezajlik amiatt, hogy mégsem lesz idén olimpia” – nyilatkozta a korábban már sok magyar sportolónak lelki támogatást nyújtó Lénárt Ágota sportpszichológus. Kivártuk azt a néhány napot a reakcióval.

 

[token global site-name]Kedden lesz egy hete, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyilvánosságra hozta hivatalos döntését a nyári olimpia elhalasztásáról. Miközben Olaszországban és Spanyolországban napról napra százas nagyságrendben növekszik a koronavírus halálos áldozatainak a száma, aligha lehet vitatkozni a sok szempontból fájó döntés szükségességén. Mindössze fél évvel a tokiói játékok eredetileg tervezett kezdete előtt nem látszik a fény az alagút végén, jelen pillanatban senki sem tudja megmondani, hogy meddig tart még a járvány.
 
Nap mint nap világszerte emberek tömegei hoznak a mindennapi életüket hátrányosan befolyásoló, kényszerű áldozatokat. A több más országban látott súlyos állapotokhoz képest Magyarországon még lassan terjed a vírus, a mai napig nem érte el az 500-at a hivatalosan diagnosztizált betegek száma. Ennek ellenére máris komoly károkat szenvedett el a hazai gazdaság, tízezrek veszítették el ideiglenesen vagy véglegesen a megélhetésüket, cégek és vállalkozások kerültek a megszűnés szélére. Ezen túlmenően gyerekek kerültek az otthonok börtönébe, a szülőkre nehezedik a felügyeletük terhe az iskolabezárások miatt. A társadalom teljes egésze szenved a járvány elleni közös harcban, és ez alól az élsportolók sem jelenthetnek kivételt.
 
„Ha velem történne ez, teljesen kiborulnék és összeroppannék a bizonytalanságtól” – nyilatkozta az olimpiatörténet valaha volt legtöbbszörös bajnoka, a már visszavonult Michael Phelps. „Az első gondolatom az volt, hogy vége a pályafutásomnak” – mondta ki keserűen az utolsó olimpiájára készülő, Londonban ezüstérmes Ungvári Miklós, akinek jövőre már 40 évesen kellene dzsúdóznia. „Hát, engem mellbe vág ez a döntés... Gratulálok hozzá” – kommentálta a döntést a valószínűleg még a Lénárt Ágota által említett gyászreakció hatása alatt álló Marosi Ádám, aki Londonban bronzérmes volt, és most 36 évesen utoljára próbálkozott volna meg az öttusabajnoki cím megszerzésével.
 
Nyilvánvalóan azok a sportolók vannak most a legnehezebb helyzetben, akik a pályafutásuk végéhez közeledve az utolsó erejüket kaparták össze, hogy kitartsanak 2020 nyaráig, amikor Tokióban méltóképpen zárhatták volna le karrierjüket. Ők az utolsó négy évet ezért az egy célért küzdötték végig, vágták a centit a játékokig, és most közölték velük, hogy még egy évet rá kellene húzniuk. Nem biztos, hogy mindenki képes lesz erre, de nekik éppúgy fel kell dolgozniuk a helyzetet, el kell fogadniuk a veszteséget, mint az egyszeri munkásnak, akit fizetés nélküli szabadságra küldött a gyár, és nem tudja, miből lesz kenyér az asztalon a következő hónapban. Sőt a kettőt talán összehasonlítani sem érdemes… 
 
„Ha véget ér a járvány, újra kell indítani mindent, de tényleg mindent, pont arra nem lesz tartalék, hogy megrendezzenek egy olimpiát. A világgal kell foglalkozni!” – jelentette ki Cseh László, a jelenlegi magyar sportolók közül talán az, aki a leginkább megérdemelne egy olimpiai aranyérmet, de úszóként 34 évesen erre egyre kisebb esélye van, pláne egy újabb év veszteséggel. Ha fáj, ha nem, nála van az igazság: a világgal kell foglalkozni, az olimpia várhat.
 
Még nincs értékelve
Archívum