Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Örökzöld ünnep: fenyőhöz pálma

Hegyi Iván
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2017.12.20.
|
Kis karácsony, nagy karácsony... Idősebb Albert Flóriánnak kétségkívül az utóbbi jutott 1967-ben. Az ötven évvel ezelőtti ünnepen hirdette ki a France Football, hogy a szavazók a ferencvárosi „császárnak” ítélték az Európa legkiválóbb labdarúgóját megillető Aranylabdát.

 

[token global site-name]Magyar csárdás Szambaországban
 
Az az esztendő talán még az aranylabdás évzárónál is szebben kezdődött: Albert Flórián január hatodikán elutazott Rio de Janeiróba, hogy kétmeccses jutalomjátékon szerepeljen a legnépszerűbb brazil labdarúgócsapatban, a 30 milliós támogatottságú Flamengóban. Egy európai zsonglőr a dél-amerikai futballnemzet labdaművészei között... Olyasmi volt ez, mintha magyar parancsnokot hívtak volna hatvanhétben az űrt 1961-től sorra meghódító szovjet kozmonauták közé, azaz a Gagarin – Tyitov, Nyikolajev, Popovics összetételű védelem, valamint a Bikovszkij, Feoktyisztov fedezetpár előtt egy honfitársunk szerepelt volna Jegorov, Beljajev, Leonov és Beregovoj mellett, a támadósor közepén. 
A világ tényleg úgy bámult Albert riói vendéglátására, akár egy asztronauta hőstettére. 
A brazil lapok is odavoltak tőle, miután odakinn elvitték őt és vele tartó feleségét két szambaiskolába. Az egyikben labda nélküli, a másikban labdás táncosok fogadták. Az utóbbiban kétszer is megfordult, mindkétszer a Flamengo–Vasco da Gama barátságos találkozó keretében. Már az első alkalommal így írtak róla: „Játékos könnyedséggel, briliánsan bánik a labdával. Olyan biztonsággal halad át a védők sorfalán, amilyen könnyedén a lándzsa átfúrja a papírpajzsot. Kitűnően helyezkedik a pályán, helyzetfelismerési készsége pedig egészen rendkívüli.”
A második meccsen a szünet után hevesen integettek neki, hogy jöjjön le a pázsitról. A stadionból egyenesen a repülőtérre vitték, miközben arról informálták: elnézték a járat indulását, és nem akarták, hogy lekésse a gépet. Aztán a reptéren hat órát rostokolt, mert a házigazdák tényleg eltévesztették, mikor száll fel a légi busz...
 
„Kinek, hova?”
 
Akadtak egyéb problémái is. Nem sokkal azután, hogy hazajött, az FTC-vel februárban Egyiptomba utazott, ám a zöld-fehér csapat egyszer sem tudta legyőzni az Egyesült Arab Köztársaság válogatottját (1:2, 2:2). Ez ugyanolyan fájdalmasan érintette, mint az áprilisban elszenvedett hátizomsérülés. A májusi stockholmi kirándulás még annál is jobban sajgott. Noha Albert két gólt szerzett, a helsingborgi Inge Danielsson négyet, az uppsalai Leif Eriksson pedig hármat ért el, és Svédország válogatottja barátságos találkozón 8:2-es csapást mért a Ferencvárosra.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 5/12-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum