Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Profi, mint a Barcelona

Nem véletlen: Hölle Martin fogathajtó húszévesen már háromszoros világbajnok
dr. Szász Adrián
|
Amy Mullner
|
2017.10.17.
|
Tizenhat esztendősen pónifogathajtásban lett minden idők legfiatalabb világbajnoka úgy, hogy addig huszonegy évesen tartották a csúcsot. A huszonegy neki idén lett kedves szám: első pónija, Dani – akit hároméves korában kapott – most 21 esztendős. S hogy folytassuk a játékot a számokkal: szeptemberben minden idők legifjabb – nagy lovas – fogathajtó világbajnoka is ő lett, miután húszévesen a lipicai kettesfogathajtó-vébén egyéniben és a Lázár testvérekkel csapatban is győzni tudott. Ezzel felülírta a régebben huszonnégy esztendősen nyertes Lázár Zoltán korrekordját. Hölle Martin Budapesten tanul, közben lovai Hollandiában élnek egy olyan istállóban, amelynek a neve magyarul csillagot jelent. De lesz-e Martinból is állócsillag a magyar lovassport egén? A sportoló eddigi pályafutását és a fogathajtáshoz való tudatos hozzáállását tekintve minden esélye megvan a ragyogásra.

 

[token global site-name]„Nagyapám sokat dolgozott lóval a földeken, nála szerettem meg az állatokat. Újhartyánban később édesapámék is építettek egy istállót, majd egy tanyát, ahol már mi is tartottunk lovakat” – válaszol a világbajnok a Hogyan kezdődött? kérdésre. Elmondja, hogy Szilágyi Zsolt helyi fogathajtó példáján felbuzdulva már kilencévesen elindult Dabason egy pónis versenyen, és mindjárt tudta: neki ez a sportág való! De mivel a pónihajtás itthon gyerekcipőben járt, később külföldi, főleg németországi versenyeken állt rajthoz, hogy mennyiségben-minőségben erős riválisokra leljen. 2013-ban a póni-egyesfogattal a felnőttek között megnyert világbajnoki címe után úgy döntött, hamarosan nagy lovas fogatra vált. Erre készülve vettek új lovakat, és utaztak ki 2015-ben akkori edzőjével, Dobrovitz Józseffel – akinek fia, a szintén versenyző „Joci” Martin jó barátja – Hollandiába, ahol a tréner bemutatta őt Mieke van Tergouw-nak és Claudio Fumagallinak.
 
Sikerek odakint, balszerencse itthon
 
„A holland fogathajtó világbajnok és az olasz versenyző vállalta, hogy a mestereim lesznek. Ez azért volt fontos, mert a fogathajtás fejlődése gyors ütemben halad a díjhajtás versenyszám erősödése felé, a díjlovaglás pedig odakint jóval magasabb szintű, mint nálunk. Ha fel akarom venni a versenyt a világelittel, olyan helyen kell készülnöm, ahol követik az aktuális trendet” – magyarázza Martin, akinek az élete ezzel megváltozott. Hétközben Magyarországon tanul, ám pénteken reggel repülőre ül, és a hétvégét Hollandiában dolgozza végig az edzőivel és a lovaival. Ezt minden héten (!) megteszi családi támogatással, szponzora nincsen. Lovai is hollandok, a jelenlegi kettesfogatban cserélődő három paripa, Eppie, Dior és Cheron 8, 9, illetve 10 éves; Hollandiában ugyanis a lovaknál minden születési évet más név-kezdőbetű jelöl, ábécérendben.
 
A profi körülmények gyümölcse, hogy Martin a segédhajtójával, Rimarcsik Zsolttal – aki egy ideig edzette is őt gyerekkorában – tavaly a három versenyéből kettőt megnyert. Egyedül a magyar bajnoki döntőn borult fel a maratonhajtás első akadályánál, így az a versenye „nem sokáig tartott”, ahogy önironikusan fogalmaz. Idén a vébé előtt négyből három győzelem volt a mérlege, de megint éppen itthon, a magyar derbin lett csupán harmadik, a sikeres versenyeit mind külföldön futotta. Ezúttal ugyan nem a kocsija borult fel, de szintén a maraton első akadályánál leesett a segédhajtója… Ráadásul a szlovéniai vébé sem volt gondmentes, ha azt vesszük, hogy Lázár Zoltánt a díjhajtás után – szabálytalan fülvédőhasználat miatt – kizárták, így a magyar csapatot Lázár Vilmossal ketten vitték tovább. Nagyot nem hibázhattak, ha csapatéremre is pályáztak. Összejött az arany, sőt Martinnak egyéniben is, de hogy hogyan, arról meséljen ő!
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 5/10-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum