Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Sokszínű bajnok

Rác Benedek
|
ifj. Nagy György
|
2018.10.29.
|
Az első női kick-box versenyző, aki tizenkét menetes profi világbajnoki címmérkőzést nyert. 31 éves, volt már tekvando-Európa-bajnok, de a profi boksz és a K1 is közel áll hozzá. Nem mellesleg felszolgálóként dolgozik a sport mellett. Ő Rákóczi Renáta.

 

[token global site-name]Adja magát a kérdés, miért pont itt találkozunk?
Nekem kevés, ha csak a sporttal foglalkozom, ha kizárólag az edzések teszik ki a napjaimat, ezért kerestem egy olyan munkát, amely kiegészíti a sportot az életemben – kezdte Rákóczi Renáta, akivel egy V. kerületi vendéglátóhelyen ültünk le beszélgetni. – Belefásulnék, ha nem érne más inger, így nem csak az edzőteremben töltöm a napjaimat. Emberek közt vagyok, változatos a munkám, és akkor jövök, amikor tudok.
Mivel foglalkozik pontosan a sport mellett?
Délutánonként felszolgálok, délelőtt meg az edzés után bejövök és kitakarítok. Nekem ez így tökéletes.
Nem szeretnék rögtön a beszélgetés elején a zsebében turkálni, de anyagilag is szüksége van a munkára?
Minden pluszbevétel jól jön, amit a sportba tudok fektetni. Ha nem csinálnám, az sem lenne probléma, így azonban sokkal jobb.
Meg lehet élni ma Magyarországon abból, hogy valaki profi kickbox-világbajnok?
Nem.
Nincsenek szponzorok?
Nem nagyon. Szerencsére támogat a VitalTrend, tőlük kapom a felkészüléshez szükséges táplálékkiegészítőket, vitaminokat, ami hatalmas segítség, saját pénzen nem tudnám ezeket megvenni. Ezenkívül az edzőm szokott segíteni: ő keres támogatót, tőle, valamint a klubtól kapok védőfelszereléseket, illetve az útiköltségek is a klubot terhelik.
 
Ő a főnök otthon
 
Ennek ismeretében nyilván nem a pénz a fő felhajtóerő, de mégis mi lehet a kifutása egy ilyen karriernek? Most 31 éves, hogyan látja magát, például, öt év múlva?
Pont ott tartok most, ahol öt évvel korábban szerettem volna. És mivel eltelt egy ötéves ciklus, most az újratervezés következik. A szavamat adtam, hogy 35 éves koromig folytatom, de mondhatna bármit a párom, úgyis átbeszéljük együtt a folytatást. A vb-cím mellett nagy vágyam, hogy világ- vagy Európa-bajnoki dobogón állhassak, és az sem baj, ha legfelül.
Otthon ki a főnök?
(Kis szünet után) Szerintem én.
Határozott egyéniség?
Mindketten azok vagyunk, akaratosak, emiatt kemény vitáink is vannak. De ezeken jókat szoktunk nevetni, mert egy idő után már csak az a fontos, hogy ki húzza tovább, kié lesz az utolsó szó.
Az akaratosság mellett milyen tulajdonságokkal jellemezné még magát?
Érdekes, amíg a magánéletben egyáltalán nem vagyok önző, sőt mindig mindenkit magam elé helyezek, addig a sportban szinte minden edzésen megmutatkozik az önzőség. Folyamatosan igyekszem kivívni, hogy az edzőm velem foglalkozzon; hiába vagyunk többen, azt akarom, hogy rám figyeljen a legjobban. Ezenkívül makacs is vagyok. Amit a fejembe veszek, azt véghez is viszem. Például a 60 kiló után ki akartam próbálni magamat 56 kilóban is. Amikor mondtam ezt az edzőmnek, először csak mosolygott, aztán észrevette, hogy vékonyodom, és amikor rákérdezett a súlyomra, mondtam, hogy már majdnem 56 vagyok. A vb-címmeccsen 55 kiló volt a határ, én 54,5 kilóval mérlegeltem. Sőt jövőre 52 kilóra szeretnék lefogyni.
 
A bátyjával is verekedett
 
Pedig ahogy önre nézek, elég vékony és szikár az alkata most is.
Valóban, nem vagyok az a nagyon izmos típus. Azt szoktam nézni az ellenfeleken, hogy mindenki izmosabb; örülök, hogy ezen a téren nem illek közéjük. Ehhez képest hiába püfölik a fejem, nem érzem, viszont azt látom, hogyha én rúgom meg őket, az fáj nekik. Az 56 kilósok között például nagyon erősnek számítok.
Hogyan kötött ki a küzdősportoknál?
Sok mindent kipróbáltam, folyamatosan valamilyen sportszakkörön vettem részt. Hiperaktív voltam, anyukámék nem nagyon bírtak velem, az iskolában karatézni is lehetett, és mivel mindig verekedtem, elvittek a szüleim.
Fiúkkal is verekedett?
Igen, a bátyámmal meg pláne. Jól meg is vertem párszor – jegyzi meg mosolyogva –, igaz, kaptam én is tőle. Szóval elvittek karatézni, és ott ragadtam. Már az indulás előtt fél órával  az ajtóban álltam, hogy mikor mehetek végre edzésre, sőt amikor beteg voltam, akkor is lementem, leültem, néztem a többieket, ez azóta sem változott.
Mikor érezte először, hogy eredményes is lehet?
A tekvandóban már tizennyolc évesen sikerült az, amit kitűztem célul: legyőztem az aktuális világbajnokot. Közben viszont már a kick-box is szerepelt az életemben, és úgy döntöttem, azt választom, abban tudok kiteljesedni.
Az olimpiai szereplést sem sajnálja a tekvandó kapcsán?
Két szervezet van, nem jellemző az átjárás, és én nem annak voltam a tagja, amelyiken keresztül kvalifikálni lehet.
 
Még nincs értékelve
Archívum