Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Strandröplabdában már elkezdődött a jövő…

Karádi Zoli
|
ifj. Nagy György
|
2018.09.24.
|
Igencsak eseménydús esztendőn van túl a magyar strandröplabdázás, amely évtizedes tetszhalotti állapotából kezdett el éledezni az elmúlt esztendőben. A sorozatban ötödik bajnoki címét megszerző Lutter Eszter – Szombathelyi Szandrával beállítva minden idők legjobb magyar teljesítményét – ötödik helyen végzett egy World Tour versenyen, míg az idei ifjúsági olimpiára kijutó Hajós Artúr és Stréli Bence a korosztályos világversenyeken döntögeti a rekordokat, emellett megszerezték első felnőtt ob-aranyukat is.

 

[token global site-name]Hol van már az az idő, amikor Nagy Krisztina és Pethő Anita az utolsó pillanatig harcban voltak, hogy kijussanak a 2004-es athéni olimpiára? 
 
Az első lépések a profizmus felé…
 
Sajnos ezt követően maga a röplabdázás is súlyos válságot élt át idehaza, melynek a strandröplabda is megitta a levét: a honi szövetség gyakorlatilag hosszú évekig megelégedett azzal, hogy megrendezte az országos bajnokságot (volt olyan év, amikor még ez is elmaradt), a versenyzők saját maguk finanszírozták a felkészülésüket. A nőknél például lasszóval kellett fogni játékosokat, hogy legalább a minimális mezőny összejöjjön. 
2014 után jött az első komoly változás – összefüggésben azzal, hogy a röplabda a kiemelt sportágak közé került –, amikor a szakágban bevezették a szakosztályrendszert. Voltak olyan egyesületek, amelyek láttak benne fantáziát, és szervezett keretek között kezdték el versenyeztetni a strandröplabdázókat. A férfiaknál elsősorban a Kispest SE, a nőknél a Gödöllői RC vette szárnyai alá a versenyzőket, míg a szövetségi kapitány, Buday Balázs alapította Strandröplabdázásért SE elsősorban az utánpótlásra koncentrált. 
Ezenkívül jelentős előrelépés volt az is, hogy elkészült az ország első fedett strandröplabdapályája, azaz már télen is edzhettek a versenyzők. Az újabb mérföldkövet pedig az jelentette, amikor 2017-ben a röplabda a taós sportágak közé került, és ez megteremtette annak a lehetőségét, hogy ne csak a bajnokság szünetét kihasználó teremjátékosok alkossák a mezőnyt, hanem az év 12 hónapjában homokon készülő párosok versenyezzenek. 
Az egyik első fecskepár az addig három bajnoki címet begyűjtő Lakatos Enikő és Lutter Eszter volt, akik Gubik János edző irányításával immáron profi strandröplabdázókként készültek a hazai és nemzetközi megméretésekre. Több tornán is sikerült szép eredményt elérniük: ausztriai és olaszországi versenyeken lettek bronzérmesek, idehaza pedig gond nélkül szerezték meg sorozatban negyedik bajnoki címüket, amivel új rekordot állítottak fel.
A férfiaknál akkor Bagics Balázs gyűjtötte be az ötödik bajnoki címét – ezúttal Nacsa Gáborral –, de már megvillantotta oroszlánkörmét két tizenéves páros is. A mindössze két éve strandröplabdázó Benkő Balázs és Oláh Botond két ob-fordulón is döntőt játszott, míg Hajós Artúr és Stréli Bence elsősorban a korosztályos nemzetközi versenyeken tette oda magát: U18-as Eb-kilencedik hely mellett továbbjutottak az ifjúsági olimpia selejtezőjének első köréből is.
 
Még nincs értékelve
Archívum