Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tényleg buta az összes focista?

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2018.11.26.
|
Tőzsér Dániel 31-szer volt magyar válogatott. Biztosak lehetünk benne, hogy jó néhány nála szerényebb képességű labdarúgó ennél többször ölthette magára a címeres mezt. Elég csak megnézni, hogy hol és mit ért el a pályafutása alatt. Az AEK Athénban Rivaldo, a Genkben Kevin De Bruyne mellett passzolgatott alapemberként BL-csapatban. Talán csak a Serie A-ban égette meg magát, bár a Genoában is összejött neki 22 olasz élvonalbeli meccs. Olyan karriert épített, amelyet sokkal többen irigyelhetnek a magyar futballban, mint ahányan legyinthetnek rá, hogy ugyan már!

 

[token global site-name]Miért nem lett belőle ötvenszeres, hetvenszeres vagy akár 95-ször válogatott, mint a szintén Debrecenből induló, nála két évvel fiatalabb Dzsudzsák Balázs? Mert mindig is túl őszinte volt, amivel túl sok érdeket sértett. Mi viszont pont azt szeretjük Tőzsér Dánielben, hogy ha véleménye van, akkor azt kimondja. Múlt héten a sportnapilapban adott interjúja keltett hullámokat, mert rámutatott a labdarúgó-társadalom egyik szégyenfoltjára: a műveltségre.
 
„A labdarúgás mellett nem a PlayStation az egyedüli időtöltés. Miért van az, hogy a vízilabdázók többet edzenek, mint a futballisták, az uszodából mégis diplomás doktorok kerülnek ki, ezzel ellentétben a labdarúgókra nem jellemző a továbbtanulás?” – vetette fel a kérdést Tőzsér, aki már tét nélkül mondhatja ki a csúf igazságot, hiszen 33 évesen pályafutása végéhez közeledik, és miközben még csapatkapitányként segíti a DVSC-t, a futball mellett már ügyvezetői teendőket is ellát a saját építőipari cégében. Ő nem a PlayStationnek él az edzések után.
 
A futballisták tanulatlansága persze nem csak magyar betegség, nemrég a Juventus védőklasszisa, Giorgio Chiellini pengetett meg hasonló húrokat. „Sokkal több diplomás futballistára lenne szükség. 35 évesen a karrierednek tulajdonképpen vége, de az életed jó része még előtted áll – jelentette ki az olasz, akire Tőzsérhez hasonlóan nem lehet rásütni, hogy bort iszik és vizet prédikál, hiszen két diplomája is van, alapképzéses kereskedelem és közgazdaságtanból, illetve mesterképzéses üzleti ismeretekből.
 
A címben is feltett kérdés kapcsán fontos megjegyezni, hogy hibás megközelítés az általánosítás. Nem minden labdarúgó buta vagy tanulatlan: a Ferencváros válogatott kapusa, Dibusz Dénes közgazdaságtani egyetemet végzett, de Horváth Zsolt személyében nemrég jogot végzett NB I-es labdarúgó is volt – sajnos neki betegség miatt nagyon fiatalon véget ért az aktív pályafutása. Ők, Chiellini, vagy éppen a Barcelona világbajnok védője, a Harvardon menedzsmentet tanuló Gerard Piqué a bizonyíték arra, hogy lehet ezt másként is csinálni.
 
Szóval épp annyira nem igaz, hogy minden labdarúgó buta, mint ahogyan az sem igaz, hogy vízilabdázni csak professzorok szoktak. Ugyanakkor a rendszerkritika helytálló, főleg hogy belülről érkezett Chiellinitől vagy „magyar hangjától”, Tőzsér Dánieltől.
 
Kérdés, hogy az érintettek elgondolkodnak-e rajta. Bár lehet, hogy ez paradoxon…
 
Még nincs értékelve
Archívum