Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Testvérhatás – a Bobál-ikrek nagy napja

Bogáth Patrik
|
ztefc.hu
|
2020.06.08.
|
2012-ben Roberto Mancinivel és Mario Balotellivel fotózkodtak a Manchester City szerelésében. Akkor a magyar futball legnagyobb ígéreteiként jártak próbajátékon az angol klubnál. Ma még mindig csak 24 évesek, és ritka bravúrt hajtottak végre az NB I-ben: ikerpárként Bobál Gergely és Bobál Dávid góljával győzte le a Zalaegerszeg 2–0-ra a Puskás Akadémiát.
[token global site-name]A Bobál-ikrek nyolc évvel ezelőtt robbantak be a köztudatba, amikor bejárta a teljes magyar sportsajtót, hogy a Manchester City teszteli őket. Az akkori hírek szerint meg is feleltek a próbajátékon, 2012 nyarára visszavárták őket az angol sztárcsapathoz, végül mégsem kaptak szerződést, maradtak a Honvédban. Aztán kis túlzással elkallódtak.
 
Olyannyira, hogy a korosztályos szinten támadóként a gólokat hármasával, olykor négyesével szóró Bobál Gergely ebben a szezonban, az ősszel szerezte meg az első találatát az NB I-ben – hét évvel az élvonalbeli debütálása után. Bár sokáig a középhátvéd testvérével, Dáviddal együtt stabil tagjai voltak az utánpótlás-válogatottaknak, 2015-ben már lemaradtak korosztályuk legnagyobb tornájáról: Bernd Storck kihagyta őket az új-zélandi U20-as világbajnokságra utazó csapatból.
 
Úgy tűnt, hogy a Bobál-ikrek pályafutása hamvába holt, húsz évesen Dávidnak még csak egy, Gergőnek pedig 16 élvonalbeli meccse volt, gólt egyikük sem szerzett. Innen nézve a Mancinivel és Balotellivel készített közös fotó már egy újabb magyar futballkudarc mementójának látszott: két tehetség, akikből lehetett volna valaki, mégsem lett.
 
Ők azonban nem adták fel. „Tiszteletben tartom mások véleményét, még ha nem is értek vele egyet. Járom a saját utamat, harcolok a céljaimért” – nyilatkozta egy 2015-ös interjúban Bobál Gergely, aki nem sokkal később a Wolfsburg második csapatához került. A német negyedosztályban 29 meccsen 10 gólt szerzett, de nem marasztalták, így hazatért. Többnyire a másodosztályban edződött, aztán a tavaly feljutó Zalaegerszegben elkezdte bizonyítani, hogy mégis van benne valami abból, amit 2012-ben láttak rajta: a Puskás Akadémia elleni már a nyolcadik gólja volt az NB I-es szezonban.
 
Testvére, Dávid a kezdeti nehézségek után meg tudta vetni a lábát a Honvédban, alapembere volt a 2017-ben Marco Rossi irányításával meglepetés bajnoki címet nyerő csapatnak. Később a cseh Dukla Prahába igazolt, ám egy sérülés miatt nem tudott bizonyítani, aztán hazatért a Pakshoz. Ott sem ment neki, így 2019-ben Gergőhöz csatlakozva az NB I-es újonc Zalaegerszeghez igazolt.
 
Az elmúlt hétvégi góljuk több szempontból is különleges. Egyrészt egymást váltották a meccsen: Dávid a 82. percben állt be a mérkőzés addigi egyetlen gólját jegyző Gergő helyére, és három perccel később állította be a végeredményt. Másrészt testvérpár legutóbb 2018-ban szerzett gólt ugyanazon a meccsen az NB I-ben, akkor a Fehérvár szerb kettőse, Marko és Stefan Szcsepovics volt eredményes a Kisvárda ellen.
 
Ikertestvérpár viszont… Abból már nehezebb találni példát arra, hogy ugyanazon a meccsen mindketten gólt lőttek volna. 2018-ban azért ez is előfordult már: akkor a 2009-es egyiptomi U20-as vb-n bronzérmes Simon Ádám és Simon András talált be a Fehérvár–Paks meccsen. A baj csak az volt, hogy ott az eredmény 1–1 lett, András vezető találata után ugyanis Ádám öngólt vétett…
 
A Bobál-ikrek hétvégi gólpárbaja azért jobban nézett ki.
 
Még nincs értékelve
Archívum