Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tokió akár a legeredményesebb olimpiánk is lehet!

Interjú Dénes Ferenc sportközgazdásszal
dr. Borbély Zoltán
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.05.27.
|
Az 1952-es helsinki („Helsinki, az nyugat?” – szólt a Csinibaba című kultfilm ihletett kérdése) olimpia 16 aranyérme máig megdönthetetlen rekord. Amikor a Rákosi-rendszer legitimitását erősítve, Hobo soraival élve „Győzelmet arattunk a kapitalistákon!”, Magyarországot 189 sportoló képviselte, ebből 162 férfi és 27 nő. A 16 arany, 10 ezüst és 16 bronzérem – ezzel harmadik hely az éremtáblázaton – máig megdönthetetlen rekordnak tűnik. A neves sportközgazdász, Dénes Ferenc „Így győzünk Tokióban” címmel jelentetett meg figyelemre méltó írást a Magyar Narancs hetilapban – elolvastuk, és belekérdeztünk, hogy meghökkentő optimizmusát mire alapozza.

 

[token global site-name]– A hurráoptimista felütés komolyan vehető, vagy csak figyelemfelkeltő cím?
– Nos, legfeljebb tévedtem! Azt viszont komolyan gondolom, hogy ha a már toposzként emlegetett „hagyományos magyar sikersportágak” – amilyen a kajak-kenu, az úszás, az öttusa, a vízilabda, a vívás és esetleg a birkózás – hozzák az aranyakat, és amennyiben Magyarország a sportra költ, minden más ország pedig másra, mert azt fontosabbnak véli, akkor akár megismétlődhet a helsinki szereplés is!
– Negyvenkét érem, abból 16 arany? Nagyon valószínűtlennek tűnik…
– Ez játék a szavakkal, de logikailag benne van, hogy akár minden idők legjobb olimpiai szereplését hozzuk, bár igaz Helsinkire is, hogy „egyszer volt Budán kutyavásár”. Legfeljebb tévedtem egyet, de a gondolatmenetem, remélem, követhető lesz!
– Eddigi ismeretségünk során ez soha nem volt másképp! Kíváncsi vagyok a megfejtésre.
– Hacsak a kajak-kenu sportágba versenytársaink nem tesznek annyi pénzt, már akár hozhatjuk is Londont! Nem tartom kizártnak még az öt aranyérmet sem. Nézzük az úszást! Ha az amerikaiak, akiket leginkább sújt a koronavírus-járvány, vagy az ausztrálok nem tesznek a sportágba annyi pénzt – vagy egyenesen más területre fektetik azt –, akár 2-4 aranyérmünk is lehet. Aztán jön még a birkózás körüli jelenség. Itt kérdés, hogy az oroszok egyáltalán elindulhatnak-e, a törökök mennyire véreznek ki – ez jó néhány országra szintén igaz –, így, ha ők kiesnek, mi pedig az állam által finanszírozva versenyben maradunk, bármi megtörténhet! Vízilabdában akár mind a két csapatunk ott lehet a legelején…
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/5-ös számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum