Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Újjászületés

dr. Borbély Zoltán
|
ifj. Nagy György
|
2020.07.23.
|
Interjú Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és ifjúsági Európa-bajnok úszónővel. Pillangóról, az irodalmi alakoknak is megfeleltethető családtagokról és edzőjéről, aki nem Superman, hanem „Shanerman”, valamint az eszmélésről, a lassan, de biztosan készülő könyvről. Lapozzunk bele!

 

[token global site-name]– Egy tavaly nyári koncerten hallottam Tóth Verát Szécsi Pál Pillangó című számát énekelni, és szerintem jobb volt, mint az eredeti. Neked mit jelent a pillangó?
– Olyan, mint az életem: fönt, lent, és törekvés a repülésre!
– Azt tudod, hogy a pillangó az egyetlen olyan úszásnem, amelyben még nincs magyar olimpiai aranyérem?
– Tudom, de ez csak a következő olimpiáig lesz így, mert Milák Kristóf irtó tehetséges, és nem lesz kérdés, hogy nyer! Bár azt még nem tudom, hogy mikor lesz az olimpia, mert most arról is hallottam, hogy jövőre sem biztos, hogy megrendezik.
– Bánod, hogy elmaradt?
– Az idő nekem dolgozik! Mentálisan sokat változtam az elmúlt egy évben.
– Azzal, hogy 2019 októbere óta Shane Tusup lett az edződ?
– Is! A jelen élethelyzetemben kezdem megtalálni magam, és realizáltam, hogy szeretnék ott lenni Tokióban. Most is éppen edzésről jövök (hétfő este negyed nyolc, a Komjádi közelében – a szerk.), és egy óra konditerem után 20-szor 100 méter intenzív pillangót úsztam.
 
Családi körben
 
– Az előbb azt mondtam, hogy pillangóban még nem volt magyar arany az olimpiákon, de mégis volt! Tudod a megfejtést?
– Székely Éva! A mellúszásban akkor még lehetett pillangóban is úszni, így ő mellúszásban ugyan, de pillangótechnikával győzött.
– Jóban voltatok?
– Az utolsó 2-3 évben nagyon sokat jártunk fel hozzá anyukámmal és nagynénémmel.
– Akik nem mások, mint Gyarmati Eszter és Gyarmati Andrea…
– Andreával is kiskoromtól kezdve nagyon jóban vagyunk, majd 16 és 20 éves korom között volt egy kisebb kihagyás, mert túl voltam hajtva, és ez az érettségin csúcsosodott ki. Simán kiégtem. Visszatérve Székely Évára, volt egy nagyon intenzív aurája, igaz, a végén megroppant, de az agya végig éles maradt, pedig már alig látott. Még a pillangótechnikáról is beszéltünk, de mindig azt mondta, a legfontosabb, hogy higgyek magamban! 
 
Sakk a parton és a medencében
– Miért pont a pillangó?
– Normális ember kerüli, a gyerekek sem szeretik, mert ez egy nehéz úszásnem. A 200 pillangó olyan, mint egy sakkjátszma.
– Tudsz sakkozni?
– Nagyapámmal, Gyarmati Dezsővel, akinek a halálát még most is nehezen tudom feldolgozni, sőt minden nap eszembe jut, sokat sakkoztunk.
– Sötét vagy világos?
– Képzeld, én a sötéttel szerettem lenni.
– Pedig a világos nyit, ő kezdi a partit, és talán támadóbb is…
– Én viszont szeretem látni az életben, hogy egyes helyzetekben ki mit lép, ki hogyan reagál, és utána lépek én! Visszatérve a pillangóúszásra, valóban egy nehéz, összetett mozgásforma, és annyi mindennek kell „klappolnia”. Folyamatosan figyelnem kell, hogy mentálisan hogyan reagálok a mozgásra. A mai edzésen például négy és fél kilométert úsztunk, de azt nagyon intenzíven.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/7-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum