Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ütés helyett ütős szövegek

Mecseky Donát
|
Hőna Dávid
|
2020.03.24.
|
A rapzenében tört újabb babérokra a korábbi küzdősportos Balogh Norbert, a debreceni Csibész Érkezésemkor Norbi széles mosollyal invitál be a tágas edzőterembe, majd szól, hogy hamarosan befejezik az edzést, ezért kis türelmet kér. Visszatér a szőnyegre a tetovált, kopasz férfi, és határozott, gyors utasításokkal gyorsabb, pontosabb ütésekre ösztönzi a csinos ifjú hölgyet és a vele érkezett fiatal srácot. Láthatóan kemény munkával töltötték az elmúlt órát, kimerülten, de csillogó szemekkel köszönnek el a tréning után.

 

[token global site-name]Norbival egy edzőpadra huppanunk le, és a thai bokszban, valamint K-1-ben is magyar bajnok harcos a kezdeteknél indítja történetét.
 
„Az éj leple alatt velem pörögnek a betűk,
Csalogat a szorító, bár porosak a kesztyűk.
Ha lehunyom a szemem, gyakran feltűnik egy vászon,
Lassan elindul a film, és benne saját magam látom.”
 
– Eleven gyerek voltam. A „Csibész” becenevet is akkor kaptam, és valahogy rajtam maradt. Mi tagadás, a Tócóskertben felnőve voltak kisebb-nagyobb elhajlásaim, de szerencsére a sport kiemelt abból a közegből – mondja, majd nevetve hozzáteszi: – Nem akarok magamra terhelőt mondani, de korábban megértem a pénzemet. Forrófejű voltam és hamar ugrottam. A thai boksz miatt aztán sokat változtam, és a baráti társaságom is átalakult. Korábban azt a közeget vonzottam, amelynek tagjai hamar belementek a balhékba, de az a társaság az évek során lemorzsolódott.
A 39 éves férfi kezdetben kipróbálta a karatét és az ökölvívást, majd ezt követően kick-boxolni szeretett volna. Egy barátja azonban thai bokszolt, és lecsalta egy edzésre. – Ez 16-17 éves korom körül történt, belekóstoltam a sportágba, és ott ragadtam. Először önvédelmet akartam tanulni, mert kölyökkoromban megvertek, többen nekem álltak az utcán, és helybenhagytak a sötétben. Úgy voltam vele, ebből elég, többet ne bántsanak, így jött a harcművészet. Később ez a kívülről jött motiváció átalakult belső motivációvá, nagyon megszerettem a küzdősportot. Mivel meg akartam magam méretni, lehetőséget kaptam az edzőimtől erre. Láttak bennem fantáziát: motivált voltam, szorgalmas, és a tehetségem is megvolt hozzá, így kikötöttem a versenysportnál – idézi fel a sportoló, aki úgy véli, maradt még benne tartalék, amit nem sikerült kiaknáznia 2015-ös visszavonulásáig. Balogh akkor pontozással elvesztette a világbajnoki címmeccsét, majd nem sokkal utána egy edzésen megsérült a keze: sparring közben eltörött. Ez a törés a pályafutása végét jelentette. Tizenhárom éve, a versenyzéssel párhuzamosan kezdett edzősködni, és lépésről lépésre építette fel a Rajah-Hungary Muay Thai Box SE-t.
 
„Ágyam szélén ülök,
Hamar véget ért az álom,
Egy gyerek hangot hallok;
Apa, betakarsz, mert fázom?!”
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/3-as számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum