Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Harci szekerek

Szurmai Ambrus
|
Demeter Anett
|
2013.09.17.
|
A büntető után sikerült megszerezni a lepattanót. Mindenki őrült tempóban indul a pálya másik vége felé. Egy fejkendős srácnál a labda, már a hármas vonalon belül jár, mikor hirtelen hatalmas csattanással bevágnak elé. Kőkemény ütközés! De nem ijed meg, a bal szélre passzol, ahol egy fiatal fiú észreveszi a rést, s már ott is van a gyűrű alatt. Dobás. A labda egyet pattan – és bent van!

 

Mire magamban feldolgozom a villámgyors akciót, ők már a másik palánk alatt járnak. A szikrázó, férfias játék egy pillanatra sem szakad meg. Szédítő a tempó és az erőfeszítés. Talán még a „rendes” kosárlabdánál is gyorsabban történnek az események. Holott ők mindannyian kerekesszékben ülnek.

Készen az újra

 

[token global site-name]

A Törekvés SE edzésén járunk Budapesten, Kőbányán: ez egyike Magyarország kevés kerekesszékes kosárlabda csapatának. Az itt sportolók mind mozgássérültek, legtöbben balesetben rokkantak meg. Hosszú út vezet a gerincsérüléstől idáig.
- Azok közül, akikkel egy szobában feküdtem a rehabilitációs klinikán, csak egyetlen ember sportol még. Mármint rajtam kívül - mondja Zoltán, aki súlyos autóbalesetben sérült meg. – Úgy tudom, a mozgássérülteknek talán a tíz-tizenöt százaléka sportol, azok, akik felismerik, hogy nem lehet tovább otthon ülni, muszáj kezdeni valamit az életükkel, önsajnálatból nem lesz semmi.
Míg egy ilyen törés után, ami nemcsak a testet, de a lelket is, sőt az egész addigi életet megtöri, valaki kész újraépíteni magát, kész arra, hogy új céljai, tervei legyenek, egyáltalán arra, hogy legyenek, idáig hosszú út vezet.
- Én lassan már nyolc éve kosarazom, és nagyon sokat köszönhetek a döntésemnek - teszi hozzá Zoltán, aztán már vége is a pihenőjének, gurul vissza a pályára.

Feszülő erővel
 

[token global site-name]

Az ember el sem tudja képzelni, milyen hihetetlen gyorsan képesek hajtani a játékosok a harci kocsiknak tűnő kerekesszékeket. Ezek persze nem az utcán látott eszközök, hanem speciális, sportra készített, amúgy igen drága alkalmatosságok. A kerekeik nem függőlegesek, hanem döntöttek, és hátul kis pótkerekek gátolják meg a borulást. A bennük ülő kosarasok most fekete csapatpólóban, izzadtan, keményen küzdve hajtanak a pontokért. A palánk alatt a kocsiknak nagyon fontos szerep jut, hiszen a játékosok igyekeznek egymás elé vágni, megakadályozni az ellenfelet, hogy akár egy centivel is arrébb tudjon gurulni. Attól kezdve már a pontos passzokon és a jó dobótechnikán múlik minden. Mármint a győzelem.

József az ötvenes évek nagy gyermekbénulás járványának egyik áldozata, a pályán lévők közül láthatóan ő a rangidős, de teljesítményén ez nem látszik, felveszi a harcot a fiatalokkal. Biztosan azért, mert a sport évtizedek óta, vagyis a bénulás ellenére is az élete része.
 

[token global site-name]

- Fiatalon a Vasasban birkóztam, később úsztam, ide is már húsz éve járok kosarazni – enged betekintést sportos életébe. – Vannak, akik csak néha-néha jönnek, de van, aki ezt nagyon komolyan veszi, és az meg is látszik a pályán. Ott van például az a srác! Ő teniszezik is, olyan gyorsan tud tekerni, mint közülünk senki. Amikor az ember bekerül a kórházba, és rájön, hogy többé nem tud lábra állni, azt nagyon nehéz feldolgozni. A rehabilitációs klinikán megtanulja az új élet alapjait, de utána a kinti valóság sokkal nehezebb. Sokan otthonülők lesznek, és csak hétvégenként járnak el otthonról, valaki akkor is csak pár kört megy a ház körül.
Nekik segít Molnár Marietta.

Nyitottan a világra
 

[token global site-name]

- Én is sokáig kosaraztam, most sajnos egy évet ki kellett hagynom különböző műtétek miatt, de már újra itt vagyok, és hamarosan játszani is tudok – jelenti ki határozottan Marietta, aki aktívabb életét él sok egészséges társánál. A kosár mellett úszni, sőt, wakeboardozni szokott, valamint szépségversenyen indul és divatbemutatón modellkedik. A 23 éves korában lebénult lány sokat segít a frissen balesetet szenvedetteknek. Leginkább azzal, hogy példát ad. Megmutatja, a rokkantság nem jár bezártsággal.

Az edzésnek lassan vége… illetve dehogy.
Még csak a félidőben járunk, lehet vizet inni, pihenni, taktikai megbeszélést tartani. Aztán mindenki visszagurítja magát a pályára.
Folytatni kell...
 

Képgaléria

Sportolási lehetőségek

Törekvés SE  Kerekesszékes Kosárlabda Csapat
Törekvés SE sporttelep, 1107 Budapest, Bihari út 23.
Edzések: szerda 19-21.
E-mail: farkas_laszlo [at] t-online [dot] hu)
*
Soproni Tigrisek SE kerekesszékes kosárlabda csapata
Papréti Tornacsarnok, 9400 Sopron, Paprét 27.
Telefon: 99/349-039
E-mail: kerekeskosarsopron [at] gmail [dot] com
*
Gördülő Tánccsoport
1034 Budapest, Bécsi út 118/b.
Telefon: +3630-276-4925
e-mail: gordulotanc [at] freemail [dot] hu
*
WildBoars Kerekesszékes Rögbi Egyesület
Edzések helye:
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet tornaterme,
1128. Budapest. Szanatórium utca 17.
Telefon: Hegyes Ferenc  +3620-382-0295
*
UTE Kerekesszékes Vívó Szakosztály
1073 Budapest Király u. 71.
Telefon: +36 20-94-33-621
E-mail: utelaszlodezso [at] gmail [dot] com

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 értékelés alapján)
Archívum