Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Kék szemében ott a szenvedély”

Nagy Bendegúz
|
Kelemen Nóra
|
2013.10.18.
|
Dani Gyöngyi tőrben világranglista-vezető, kétszeres paralimpiai ezüstérmes. Szó szerint a semmiből robbant be pár év alatt a világ élvonalába. Pedig az 1991-es balesetét megelőzően egyáltalán nem volt kapcsolatban a sporttal, csak testnevelésből volt ötös. A sportolás később, az új életével együtt jött.
[token global site-name]

Miért pont a vívás? Meséli, hogy rengetegféle sportot kipróbált. Erőemelés, kerekesszékes-futás, kosárlabda. Az atlétikáról nagyon hamar kiderült, hogy nem az lesz az ő sportja. A folyamatos verseny az idővel nem elégítette ki. Többre vágyott. A vívás lett az, ahol megtalálta önmagát.


Kerekesszékes- vagy para-vívás, mi a sport neve? Mikor kezdtél vívni?
Kerekesszékes-vívás, angolul is – válaszol Dani Gyöngyi. – A dátumokkal bajban vagyok. Versenyszerűen 1998-ban kezdtem el, két évvel Sydney előtt. Előtte csak „vívogattam”, készültem a jövőre, de lejárogattam kosárlabdaedzésekre is. Aztán egyre inkább azt éreztem, hogy nagyon-nagyon szeretném végre odatenni magam, teljes szívvel. Végül eldöntöttem, visszamegyek a vívókhoz és kihozom magamból a maximumot.
 

[token global site-name]

Gondoltál arra, hogy ilyen sikeres leszel?
Nem, dehogy. Irigyeltem Jucit (Pálfi Juditot – a szerk.), aki Atlantában ezüstérmet szerzett. Edzésen mindig kikaptam tőle. Ő lett a példaképem vívásban. Szerettem volna kikerülni a paralimpiára és felállni a dobogó valamelyik fokára. 2002-ben az első budapesti vb-n magyar döntő volt, Juci megvert engem. Rosszulesett, hogy kikaptam tőle, de nagyon örültem a sikernek.

Azt mondják, ha a dobogón vagy, majdnem mindegy, hogy melyik fokán állsz. Nem, dehogy, a második hely a legrosszabb, állítja Gyöngyi.  A bronzérmes győztes asszó után áll fel a dobogóra, az aranyérmes az abszolút győztes, az egyetlen vesztes a második, teszi hozzá. Közben ellenállhatatlanul mosolyog. Nem tehetek róla, nálam a mosolya aranyat ér!

Elismernek itthon és külföldön annyira, hogy ugyanúgy gondolhass magadra, mint egy ép olimpiai ezüstérmes?
Az ép sportolók teljes mértékben elismernek és elfogadnak bennünket. Sőt, nemegyszer számukra is követendő példaképnek állítanak. Az ép vívók beülnek velünk vívni, közös edzőtáboraink is vannak. Minden hadszíntéren képviselik a mi érdekeinket is. Látják és értékelik, hogy ugyanazért az eredményért nekünk sokkal több időt, energiát és pénzt kell befektetni.

Te, mint sikeres, ünnepelt sportoló, tudsz tenni valamit a sérültek tömegsportjáért?
Idén ősszel is rendeztünk több vidéki helyszínen MERI nyílt sportnapot, ahol a sérült és ép emberek többféle sportágat kipróbálhattak. A csapatsportokat a legnehezebb elindítani, mert oda rengeteg eszköz és ember kell. Nagyon megterhelő a sérült embereknek a mindennapi közlekedés is. Akik ismernek, tudják, az egyik vesszőparipám amellett, hogy magam is sportolok, mindenki mást szeretek bevezetni, rábeszélni a sportra.

[token global site-name]

Látom, a szemében ott lobog a szenvedély kék lángja, ami nélkül az ember lánya nem állhat fel a dobogóra a világ legrangosabb eseményén, de nem élhet teljes, igazi életet a mindennapokban sem.

Mik a terveid a jövőt tekintve? Leszel-e első, akarsz-e első lenni?
Minden sportolónak a legnagyobb vágya, hogy olimpián, paralimpián felálljon a legfelső fokra. Mindent megteszek, hogy Rióban ez velem is megtörténjen. Mostanában sportot is váltok: évek óta síelek. Mivel egyszerre nem lehetek két válogatott keret tagja, hivatalosan most síelő vagyok. És leszek. Szeretnék ott is a víváshoz hasonló sikereket elérni.

Sportberkeken kívül a civil társadalom is úgy kezel, mint sikeres élsportolót?
Még mindig meglepődöm azon, mennyien szeretnek. Rendszeresen hívnak szereplésekre. A legkedvesebb emlékem, amikor a volt kaposvári általános iskolám a londoni paralimpia után ünnepséget rendezett a tiszteletemre. A szemem nem maradt szárazon, nagyon elérzékenyültem. Gyerekek közé megyek legszívesebben, ők a legelfogadóbbak. Bennük még nincs kialakult előítélet. Zavarba jövök, ha autogramot kérnek tőlem. Nem érzem magam nagy sportolónak, sztárnak.

Ezek szerint még nem tudtad elfogadni a tényt, hogy ki lettél, ki vagy?
Én Dani Gyöngyi vagyok. Se kevesebb, se több.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 értékelés alapján)
Archívum