Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Mókus örs és Akela (80)

dr. Borbély Zoltán
|
archív
|
2014.12.08.
|
„Akar Ön sportriporter lenni?” – hirdette az Első Magyarországi Sportriporter Stúdió még 1990-ben, és mi akartunk! Aztán mindegyikünkből az is lett. Komlósi Gábor, az iskola vezetője pedig már akkor is az volt, és mellesleg egy manökeniskolát is vezetett az idő tájt. Hajdú Pistával néha áthallgattunk.(Ez csak egy vicc, de az igaz, hogy néha korábban jöttünk, és tovább maradtunk.)

 

[token global site-name]

Hajnalokig elemeztük riportjainkat Kovácsi Lászlóval, első mestertanárunkkal, majd később, 1991 nyarán bekerültünk az MTV legnagyobb presztízsű sportműsorába, a TeleSportba (itt érezhető néhány finom reklám).
Gyulai István volt az első főnökünk, majd Vitray Tamás alatt lettünk „válogatottak”, és egyre jobban éreztük a Szabadság terét! Néhány riporterlegenda még vissza is köszönt! Várhegyi Feri scriptelőből (amiről akkor csak néhányan tudtuk, hogy mit jelent, de legalább úgy csináltunk, hogy tudjuk: az a sportanyagok időkódjának feltüntetését jelentette gyakorlatilag másodpercnyi pontossággal) az ország egyik legjobb technikaisport-kommentátora lett. Kiss Kinga (a szőke lány, aki nem a Kárpátiéké) már akkor három nyelven sztárinterjúkat készített, de sosem akart sztár lenni, mégis közel két évtizedet eltöltött a magyar sporttelevíziózásban. Suba Kata, aki egyedüliként még ma is a TeleSport szerkesztője, immár lassan 25(!) éve, pedig alig múlt harminc…Hajdú Pistából – Hajdú B. István néven – Magyarország legjobb sportriportere lett, míg Faragó Richard neve is ragyogóan hangzik a médiában, majdnem annyira, mint édesapja, Faragó „Judy” István hajdani gitárszólói. Lassan mindenki megtanulja, hogy a keresztnevében nincsen á betű!
És igen, a képen ott vagyok én is, aki a Presztízs Sport főmunkatársának olimpiai aranyérmét közvetíthettem Atlantából (megfejtés a 22. oldalon).
Amikor az akkori Népszabadság sportrovatvezetője egy kiadósat rúgott a Hajdú–Faragó ifjú, akkor még kezdő párosba, főnökünk, Vitray Tamás „Legénykék” című válaszcikkében Akelaként védte meg az akkor még Mókus örsnek nevezett csapat reményteljes tagjait. Azóta gyakran idézzük a Dzsungel könyve egyik mondatát: „Egy vérből valók vagyunk.”
Ennek a mondatnak a jegyében köszöntöttük fel egykori főnökünket 80. születésnapja alkalmából régi sikereink színhelyén, a mára elhagyott Szabadság téri székház lépcsőjén.
Fejünkben pedig Karinthy mondata is járhatott volna (persze nem járt, csak végszónak kiváló): „Egy szószéket a sok közül kibérlek, /Engedjetek fel lépcsőjére, kérlek”

Még nincs értékelve
Archívum